ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
‘’EUSO 2014’’- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ - ΟΔΗΓΙΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2011 09:30

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ

ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ  ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - «ΠΑΝΕΚΦE»

 

 Αθήνα, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

                           www.ekfe.gr                                                                          Αθήνα,  26-06-2013

                                                                                                                              Αρ.πρωτ.: 392

 

 

ΘΕΜΑ: «Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για τη συμμετοχή στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2014»

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) προκηρύσσει «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών-EUSO 2014» δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν μετά την 01-01-1997.
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, θα επιλεγεί η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε ΕΚΦΕ. Οι τοπικοί διαγωνισμοί θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού, η οποία θα διεξαχθεί:
Στις 18 Ιανουαρίου 2014, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα και στον οποίο θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από του τοπικούς Διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
Στις 25 Ιανουαρίου 2014, θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από του τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.
Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελείς ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2014, η οποία θα γίνει στην Αθήνα από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014.
Η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad, EUSO (www.euso.ie). Ο διαγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές Λυκείου.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.
Ο κάθε τοπικός μαθητικός Διαγωνισμός θα διεξαχθεί αποκλειστικά πάνω σε πειραματικές / εργαστηριακές δεξιότητες και πρακτικές, που κατά γνωστικό αντικείμενο θα αναφέρονται στις εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του Τοπικού Διαγωνισμού.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός θα διεξαχθεί αποκλειστικά πάνω σε πειραματικές / εργαστηριακές δεξιότητες και πρακτικές, που κατά γνωστικό αντικείμενο θα αναφέρονται στις εργαστηριακές ασκήσεις:
α) Φυσικής
 • Γυμνασίου
 • Α΄ Γενικού Λυκείου
 • Β΄ Γενικού Λυκείου από τα Κεφάλαια: Καμπυλόγραμμες κινήσεις, Διατήρηση Ορμής, Κινητική Θεωρία Αερίων και Θερμοδυναμική.
 β) Χημείας
 •  Γυμνασίου
 • Α΄ Γενικού Λυκείου
 • Β΄ Γενικού Λυκείου από τα Κεφάλαια 1και 2 (Ταυτοποίηση οργανικών ενώσεων)
 • Β΄ Γενικού Λυκείου κατεύθυνσης : Όσμωση, Θερμοχημεία και Χημική κινητική
γ) Βιολογίας
 •  Γυμνασίου
 •  Α΄ Γενικού Λυκείου
 •  Β΄ Γενικού Λυκείου από τα Κεφάλαια: 1 και 2
Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών θα διαγωνισθεί σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία.
Στην ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ www.ekfe.gr είναι αναρτημένα τα θέματα των Πανελλήνιων διαγωνισμών, που διεξήχθησαν για την επιλογή των δύο ομάδων μαθητών για τις EUSO 2009, 2010, 2011, 2012 και 2013.
Διαδικασία Τοπικών Διαγωνισμών (Α΄ φάση)

1. Ο Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. που μπορεί και επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ενημερώνει εγγράφως, μέσω της Δ/νσης Δ.Ε., τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητάς του και ενθαρρύνει τους ΥΣΕΦΕ να επιλέξουν και να προετοιμάσουν μια τριμελή ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στον τοπικό διαγωνισμό που θα οργανώσει ο ίδιος ή σε συνεργασία με όμορα Ε.Κ.Φ.Ε.
2. Κάθε σχολείο συμμετέχει με μια τριμελή ομάδα μαθητών στο τοπικό διαγωνισμό των Ε.Κ.Φ.Ε. Σε κάθε τοπικό διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις τριμελείς ομάδες μαθητών.
3. Για Ε.Κ.Φ.Ε. που ο αριθμός ΓΕ.Λ./ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητας τους είναι μικρότερος από 9, επιτρέπεται η διεξαγωγή τοπικού διαγωνισμού με τη συμμετοχή τουλάχιστον 6 μαθητών. Σε αυτή την περίπτωση, οι έξι μαθητές μπορούν να είναι από διαφορετικά ή από το ίδιο σχολείο.
4. Αν στον τοπικό διαγωνισμό συμμετέχουν μέχρι 9 ομάδες μαθητών (δηλ. 27 μαθητές) από την περιοχή ευθύνης ενός Ε.Κ.Φ.Ε. τότε προκρίνεται μια ομάδα για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Αν συμμετέχουν 10 ομάδες μαθητών (δηλ. 30 μαθητές) έως 18 ομάδες μαθητών (δηλ. 54 μαθητές), προκρίνονται δύο ομάδες για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό και για συμμετοχή άνω των 18 ομάδων (δηλ. άνω των 54 μαθητών) προκρίνονται τρεις ομάδες για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό.
5. Ο/Οι Υπεύθυνος/-οι Ε.Κ.Φ.Ε., στην περιοχή ευθύνης του/των οποίου/-ων βρίσκονται τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ορίζει/-ουν Επιστημονική Τοπική Επιτροπή για την διεξαγωγή του τοπικού πειραματικού διαγωνισμού. Αυτή η επιτροπή, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ, διοργανώνει τον τοπικό πειραματικό διαγωνισμό.
6. Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού θα φροντίσει ώστε όλα τα σχολεία που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, να συμμετάσχουν με την μαθητική τους ομάδα στη διαδικασία των τοπικών διαγωνισμών.
7. Μετά το τέλος των τοπικών διαγωνισμών, κάθε Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε., που διεξήγαγε τοπικό διαγωνισμό, αποστέλλει έως 20/12/2012 στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. έναν απολογισμό που περιέχει: τα ΓΕ.Λ/ΕΠΑ.Λ. και τους μαθητές που συμμετείχαν, τα ονόματα και την ειδικότητα των υπεύθυνων καθηγητών, την ομάδα (ή ομάδες) που προκρίθηκαν για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό καθώς και τα θέματα του τοπικού διαγωνισμού.
Διαδικασία Πανελλήνιου Διαγωνισμού (Β΄ φάση)

Η Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για την EUSO 2014, αποτελείται από τους:
 • Καμπούρη Κωνσταντίνο, Φυσικό, Πρόεδρο του Δ.Σ. ΠΑΝΕΚΦΕ,
 • Χαλκιόπουλο Γιώργο, Βιολόγο, Συντονιστή της EUSO στην Ελλάδα,
 •  Σακελαρίου Ευαγγελία, Βιολόγο, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Βοιωτίας
 • Αργυρού Ελευθερία, Βιολόγο, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Θήρας
 •  Παπανδρέου Αθηνά, Βιολόγο, συνεργάτιδα του Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής,
 •  Δόση Σωτήρη, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλιούπολης,
 •  Θάνο Γιάννη, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Καλλίπολης
 •  Φύττα Γιώργο, Φυσικό του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών
 •  Γράψα Γιάννη, Χημικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Σμύρνης και
 •  Πάγκαλο Σπύρο, Χημικό, συνεργάτη του Ε.Κ.Φ.Ε. Καλλίπολης - Πειραιά.
 • Γουρλιά Θεοδώρα, Χημικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Μαγνησίας
 •  Κούτσιανο Αστέριο, Χημικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κοζάνης
 •  Καρούτη Θανάση, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Νεάπολης-Θεσσαλονίκης
 •  Νάκο Δημήτρη, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Λάρισας,
 • Καραϊλανίδη Χρήστο, Βιολόγο, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Αλεξανδρούπολης
 • Σαμαρά Πασχάλη, Βιολόγο καθηγητή Δ.Ε. Σερρών
Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, αποτελείται από τους:
 • Γιάννη Χριστακόπουλο, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Φιλαδέλφειας, Πρόεδρο της Επιτροπής
και μέλη τους
 •  Μουρούζη Παναγιώτη, Φυσικό, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. ΠΑΝΕΚΦΕ, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας,
 • Τουντουλίδη Γιώργο, Φυσικό, Γ. Γραμματέα του Δ.Σ. ΠΑΝΕΚΦΕ, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Νίκαιας – Πειραιά
 • Δέδε Χρήστο, Φυσικό, ταμία του Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Αττικής
 •  ΜανδηλιώτηΣωτήρη , Γεωλόγο μέλος του Δ.Σ. ΠΑΝΕΚΦΕ, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών
 •  Τσιτοπούλου Ευγενία, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω
 •  Παπαδημητρόπουλο Νίκο, Χημικό, συνεργάτη του Ε.Κ.Φ.Ε. Νίκαιας – Πειραιά
 •  Πιερράτο Θοδωρή, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου
 • Τσακίρη Μαρία, Φυσικό, Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου Θεσσαλονίκης
 •  Γκιγκούδη Αναστασία, Χημικό καθηγήτρια Δ.Ε. Θεσσαλονίκης
Στις 18 και στις 25 Ιανουαρίου 2014, η Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για την EUSO 2014, θα διοργανώσει τον Πανελλήνιο Πειραματικό Διαγωνισμό στο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα, και στο σχολικό συγκρότημα Τούμπας –Κλεάνθους Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, μεταξύ των ομάδων που θα έχουν επιλεγεί από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. Από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό θα επιλεγούν οι δύο ομάδες μαθητών (μία από κάθε εξεταστικό κέντρο) που θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUSO 2014, στην Αθήνα.
 • Όλες οι ομάδες μαθητών που θα συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, θα βραβευθούν από την ΠΑΝΕΚΦΕ σε εκδήλωση που θα γίνει στο Ίδρυμα Ευγενίδη, στην Αθήνα, στις 19 Ιανουαρίου 2014, και στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Ιανουαρίου 2014.
 •  Μετά την τελική επιλογή των δύο ομάδων που θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUSO 2014, ο Συντονιστής της EUSO σε συνεργασία με τη Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ για την EUSO 2014, θα αναλάβει την προετοιμασία των δύο τριμελών μαθητικών ομάδων για το διαγωνισμό, με την εκπαίδευσή τους στη χρήση των απαιτούμενων από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό πειραματικών πρακτικών. Ο Συντονιστής της EUSO είναι και ο αρχηγός της Ελληνικής αποστολής στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUSO 2014.
 • Την (κάθε) ομάδα θα συνοδεύσει και ένας καθηγητής του σχολείου ή ο Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκεται το σχολείο. Ο συνοδός θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει αγγλικά σε επίπεδο πολύ καλά / άριστα, για να μεταφράσει τα θέματα, και γνώσεις Η/Υ πιστοποίησης Α΄ επιπέδου τουλάχιστον.
Τα έξοδα μεταφοράς (εισιτήρια μετάβασης-επιστροφής) για τους τοπικούς διαγωνισμούς και τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, βαρύνουν τους συμμετέχοντες στους Διαγωνισμούς. Αν υπάρχει δυνατότητα, μπορούν να καλυφθούν από τη Σχολική Επιτροπή του Λυκείου από το οποίο προέρχεται η ομάδα (ή των Λυκείων αν τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διαφορετικά σχολεία) ή από τον τοπικό Δήμο ή από άλλη πηγή.

 

 

 

EUSO 14-ΟΔΗΓΙΕΣ 

 

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στην Τοπική και Πανελλήνια φάση της Πανευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών-EUSO 14, πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τα ακόλουθα όργανα, διατάξεις και διαδικασίες:

 

ΦΥΣΙΚΗ 

 1. Χρήση χρονομετρητή (ticker timer). Επεξεργασία δεδομένων με βάση τη χαρτοταινία του χρονομετρητή.
 2. Χρήση φωτοπύλης και συστήματος φωτοπυλών σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό χρονόμετρο (από τη διάταξη κεκλιμένου επιπέδου όχι με τον μικροϋπολογιστή multilog). Μέτρηση της μέσης ταχύτητας και προσεγγιστική μέτρηση της στιγμιαίας ταχύτητας κινητού. Σχέση χρόνου - θέσης με χρήση συστήματος δύο φωτοπυλών.
 3. Μέτρηση χρόνου, μήκους, εμβαδού, όγκου, πυκνότητας. Χρήση διαστημόμετρου, ογκομετρικού κυλίνδρου, δυναμόμετρου, ζυγού. Μέτρηση της κλίσης πλάγιου επιπέδου.
 4. Μελέτη των νόμων των ιδανικών αερίων με χρήση της "συσκευής των νόμων των αερίων".
 5. Σχηματισμός σε πέτασμα του (πραγματικού) ειδώλου φωτεινής πηγής μέσω συγκεντρωτικού σφαιρικού φακού. Γεωμετρικός προσδιορισμός του ειδώλου.
 6. Χρήση πολυμέτρου. Μέτρηση ηλεκτρικού ρεύματος, τάσης, αντίστασης. Πειραματικός προσδιορισμός και σχεδιασμός της χαρακτηριστικής ηλεκτρικού διπόλου.
 7. Θερμιδόμετρο: Αρχή λειτουργίας και χρήση. Πειραματικός υπολογισμός της ειδικής θερμότητας υγρών  και στερεών σωμάτων.
 8. Επεξεργασία πειραματικών δεδομένων: α) Καταγραφή δεδομένων σε πίνακα μετρήσεων β) Επιλογή συστήματος αξόνων με τις κατάλληλες κλίμακες και μονάδες. γ) Τοποθέτηση των πειραματικών σημείων στο σύστημα των αξόνων δ) Σχεδιασμός της "πλέον κατάλληλης" πειραματικής καμπύλης

ε) Άντληση δεδομένων από πειραματικό γράφημα: ε1) Υπολογισμός της κλίσης πειραματικής ευθείας ή σε συγκεκριμένο σημείο πειραματικής καμπύλης, ε2) υπολογισμός εμβαδού χωρίου που περικλείεται από τμήμα του γραφήματος, τον οριζόντιο άξονα και δύο ευθείες κάθετες σ' αυτόν ε3) Πειραματικός υπολογισμός μεγεθών με βάση δεδομένα που προκύπτουν από το πειραματικό γράφημα (προέκταση και τομή πειραματικής ευθείας με τους άξονες, κλπ).

 

Πειραματικές διαδικασίες:

Οι ομάδες των μαθητών, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα κληθούν να διεξάγουν πειραματικές δραστηριότητες, που απαιτούν τη δυνατότητα μελέτης και εφαρμογής οδηγιών σε εργαστηριακό περιβάλλον, την κατανομή αρμοδιοτήτων και την αρμονική συνεργασία σε όλα τα στάδια της πειραματικής διαδικασίας. Κάθε πειραματική δραστηριότητα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

Α) Μελέτη του θεωρητικού πλαισίου και του σχεδιασμού του πειράματος, με τη βοήθεια φύλλου εργασίας.

Β) Τη σύνθεση της πειραματικής διάταξης και τη διεξαγωγή του πειράματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του φύλλου εργασίας. Καταγραφή των πειραματικών δεδομένων.

Γ) Τη επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων, τη σχεδίαση γραφημάτων, τον υπολογισμό μεγεθών, τη διαμόρφωση συμπερασμάτων και τη σύγκριση με τις θεωρητικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις ερωτήσεις του φύλλου εργασίας.

 

ΧΗΜΕΙΑ 

1.  Ηλεκτρονικός ζυγός: Μέτρηση της μάζας με προσέγγιση 0,01g ή 0,1g.

2. Ύαλος ωρολογίου: Κοίλη γυάλινη στρογγυλή πλάκα για τη ζύγιση και

μεταφορά μικρών ποσοτήτων στερεών σωμάτων. Σπάτουλα.

3.   Κωνική φιάλη (χωρητικότητας 250 mL): Μεταφορά και αποθήκευση

διαλυμάτων, ογκομέτρηση διαλυμάτων.

4. Χωνί μετάγγισης - διήθησης.

5. Διηθητικό χαρτί: Διαχωρισμός μειγμάτων, χρωματογραφία χάρτου και ζύγιση

στερεών ουσιών.

6. Ράβδος ανάδευσης: Γυάλινη ράβδος για την ανάδευση διαλυμάτων.

7. Ποτήρι ζέσεως (χωρητικότητας από 100 έως 500 mL): Μεταφορά και

αποθήκευση υγρών. Μέτρηση όγκου με μικρή ακρίβεια.

8.  Ογκομετρική φιάλη (χωρητικότητας 100 ή 250 mL): Μέτρηση όγκου

διαλύματος με  ακρίβεια 0,1 έως 0,3 mL.

9.  Ογκομετρικός κύλινδρος (χωρητικότητας από 10 έως 250 mL): Μέτρηση

όγκου διαλύματος με ακρίβεια περίπου 0,1 έως 0,3 mL.

10.  Σιφώνια πλήρωσης και μέτρησης (χωρητικότητας 10 mL): Σωλήνες με

ακροφύσιο για τη μέτρηση όγκου υγρών ακρίβειας 0,04 & 0,1 ml, αντίστοιχα.

11. Προχοΐδα (χωρητικότητας 50 mL): Μέτρηση του όγκου διαλύματος με

ακρίβεια 0,05 έως 0,1 mL.

12.  Μαγνητικός αναδευτήρας: Συσκευή διαρκούς, αυτόματης ανάδευσης

διαλυμάτων.

13. Υδροβολέας: Πλαστική φιάλη με ακροφύσιο για τη συμπλήρωση νερού.

14. pH μετρικά χαρτιά κλίμακας 0-14 (ανά 1) ή/και απλό ηλεκτρονικό pH μετρο

15. Θερμόμετρο οινοπνεύματος-υδραργύρου ή ηλεκτρονικό 0-100 οC.

16. Ράβδοι μαγνησίας ή σύρμα χρωμονικελίνης.

17. Λύχνος θέρμανσης με φιάλη υγραερίου.

18. Δοκιμαστικοί σωλήνες: Κυλινδρικοί, γυάλινοι ή πλαστικοί σωλήνες, που

χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση διαλυμάτων και την παρατήρηση

χημικών ή φυσικών φαινομένων.

19. Όργανα στήριξης: στατώ δοκιμαστικών σωλήνων, λαβίδες, ορθοστάτης κά.

 

Πειραματικές διαδικασίες:

1.  Χρήση ηλεκτρονικού ζυγού. Εξοικείωση με όργανα μέτρησης όγκου υγρών.

Χρήση σιφωνίου και πουάρ.

2.  Παρασκευή διαλυμάτων ορισμένης συγκέντρωσης και αραίωσή τους.

3.    Μέτρηση της πυκνότητας ουσιών.

4.  Διαχωρισμοί μειγμάτων.

5.    Ποιοτική ανάλυση ιόντων.

6.    Ογκομέτρηση - Χρήση προχοΐδας. Ποσοτικοί υπολογισμοί.

7.    Μέτρηση του pH διαλύματος με πεχαμετρικό χαρτί και με ηλεκτρονικό

πεχάμετρο.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

 • Μικροσκόπιο και κασετίνα εργαλείων μικροσκοπίας.
 • Χρήση ζυγού για ζύγιση ιστού ή αντιδραστηρίων.
 • Προετοιμασία δειγμάτων με λειοτρίβιση.
 • Διήθηση για την παραλαβή υγρού υπολείμματος.
 • Παρασκευή διαλυμάτων με συγκεκριμένη περιεκτικότητα.
 • Χαρακτηριστικές αντιδράσεις ανίχνευσης για συγκεκριμένα μόρια τους άμυλο, πρωτεΐνες κλπ
 • Διαχωρισμός μίγματος ουσιών που περιέχονται σε ένα διάλυμα π.χ. με χρωματογραφία. Σύμφωνα με τους τεχνικές χρωματογραφίας ένα μίγμα ουσιών διαχωρίζεται στα επιμέρους συστατικά εξαιτίας τους διαφορετικής ταχύτητας με την οποία μετακινούνται οι ουσίες σε ένα μέσο προσρόφησης.
 • Διαχωρισμός μίγματος ουσιών τους διαλύματος με τη χρήση διαλυτών διαφορετικής πολικότητας.
 • Χρήση υδατόλουτρου για τη διατήρηση υλικών σε νερό σταθερής θερμοκρασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 • Χρήση χυμοποιητή (μίξερ) για τον τεμαχισμό, τη διάσπαση, την ομογενοποίηση και την ανάδευση βιολογικών ιστών.
 • Χρήση μαγνητικού αναδευτήρα για την ομογενή ανάδευση διαλυμάτων ή μιγμάτων χωρίς τη διάσπαση ή τον τεμαχισμό των συστατικών τους.
 • Να αναγνωρίζουν  το τρυβλίο Petri  και τη χρήση του.

Πειραματικές διαδικασίες:

Η μελέτη των βιολογικών υλικών με μια σειρά εργαστηριακών δραστηριοτήτων αποσκοπεί στον προσδιορισμό των επιπέδων οργάνωσης των ορατών δομών, της λειτουργικότητας των επιμέρους δομών και των μορίων που τους αποτελούν. Σε γενικές γραμμές, για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τεχνικές της μικροσκοπίας, μέθοδοι προσδιορισμού χημικής σύστασης, που συμπληρώνονται με τη μελέτη μεταβολικών αντιδράσεων.

Η μελέτη της μορφολογίας φυτικών ή ζωικών ιστών γίνεται με τη βοήθεια του μικροσκοπίου. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ευχέρεια στη χρήση του μικροσκοπίου και άνεση στη χρήση των εργαλείων της κασετίνας μικροσκοπίας. Η καλή γνώση του θεωρητικού υποβάθρου βοηθά στην επιλογή του κατάλληλου ιστού για παρατήρηση και σε συνδυασμό με την καλή προετοιμασία του παρασκευάσματος οδηγεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων που συμπληρώνουν τις θεωρητικές γνώσεις.

Ωστόσο, η απεικόνιση του παρασκευάσματος στο φύλλο εργασίας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την ολοκλήρωση της εργαστηριακής δραστηριότητας. Για την απεικόνιση των παρασκευασμάτων, δεν αξιολογείται η ζωγραφική ικανότητα του μαθητή αλλά η παρατηρητικότητα του και ο ακριβής εντοπισμός των συγκεκριμένων δομών που μελετά. Για το σκοπό αυτό, οι ακριβείς ενδείξεις με τα ονόματα των σχηματισμών που παρατηρεί, και η σαφής αναφορά στη μεγέθυνση, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της εργαστηριακής δραστηριότητας.

Στο επίπεδο μελέτης της χημικής σύστασης και της μελέτης της λειτουργικότητας των βιολογικών τμημάτων, προϋπόθεση είναι η ευχέρεια στον ασφαλή χειρισμό βασικών συσκευών που υπάρχουν στο εργαστήριο, και στην εφαρμογή απλών τεχνικών και μεθόδων.

 

Δημ. Νάκος – Υπεύθ. ΕΚΦΕ Λάρισας

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 25 Οκτώβριος 2013 15:14
 
Οι φυσικές επιστήμες "ανοίγουν την αυλόπορτα του σχολείου" και πάνε περίπατο! PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Κυριακή, 15 Μάιος 2011 21:19

Οι φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο ξανά και φέτος , την Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Μαΐου, έδωσαν το εντυπωσιακό τους παρόν, στο 6ο Λύκειο Λάρισας.

«Ανοίγοντας την αυλόπορτα του σχολείου» για τρίτη χρονιά, μαθητές από σχολεία του Νομού  μαζί με τους καθηγητές τους, έστησαν με ενθουσιασμό, μεράκι και πολύ φαντασία και παρουσίασαν εντυπωσιακά πειράματα πάνω στη Φυσική, Χημεία και Βιολογία, ενθουσιάζοντας τους επισκέπτες και αποδεικνύοντας πόσο θελκτικές μπορούν να γίνουν οι επιστήμες αυτές, όταν προσεγγίζονται μ΄αυτό τον τρόπο.

Μικροί εφευρέτες, «Φυσικοί», «Χημικοί» και «Βιολόγοι», μας εξήγησαν, χρησιμοποιώντας απλά μέσα της καθημερινής ζωής, πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας και άλλοι, μέσα από θεατρικά δρώμενα, μας οδήγησαν με συγκίνηση σε μια συνάντηση της Τέχνης με τις Φυσικές επιστήμες.

Οι «Physics Partizani” του ΑΠΘ) μας παρέσυραν σ΄ ένα φανταστικό (όχι και τόσο μακρινό ίσως…) ταξίδι από τη Γη στον Άρη, δίνοντας λύση σ΄ όλα τα απρόοπτα που ελλοχεύουν στο δρόμο…

Τέλος την εκδήλωση πλαισίωσαν πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το φλέγον και επίκαιρο θέμα Ραδιενέργεια («φυσιολογικά και απρόβλεπτα» και «επίδραση πάνω στο DNA») καθώς και με συστήματα εκμετάλλευσης ήπιων μορφών ενέργειας (Ήλιος, άνεμος).

Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε  με ευθύνη του ΕΚΦΕ Λάρισας, συμμετείχαν τα εξής σχολεία:

3o ΓΕΛ Λάρισας, 4o ΓΕΛ Λάρισας, 5o ΓΕΛ Λάρισας,  6o ΓΕΛ Λάρισας, 1o ΓΕΛ Ελασσόνας, Λυκειακές τάξεις Κοιλάδας, Μουσικό Σχολείο Λάρισας, Λύκειο Πλατυκάμπου, 1o ΕΠΑΛ Λάρισας και Ιδιωτκό Γυμνάσιο Μ. Ράπτου.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 12 Νοέμβριος 2011 14:08
 
Aποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον Σπύρο Χόρτη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 10 Ιανουάριος 2011 09:56

Την πέμπτη 11-11-2010 πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα η αποχαιρετιστήρια συνάντηση για τον συνάδελφο Σπύρο Χόρτη, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.

 

Μετά από 17 χρόνια εξαιρετικής προσφοράς στο χώρο του ΕΚΦΕ Λάρισας ο Σπύρος χαιρέτησε με συγκίνηση την συντροφιά των συναδέλφων και φίλων που παρευρέθηκαν, κλείνοντας έναν κύκλο της ζωής του και ανοίγοντας ίσως έναν καινούργιο…

 

Ευχές, συγκίνηση, κέφι και χαμόγελα!…

Δ. Νάκος

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 10 Ιανουάριος 2011 10:19
 


 
katee.jpg

ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO

Η ομάδα που επιλέχθηκε από τον τοπικό διαγωνισμό, του ΕΚΦΕ Λάρισας είναι η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα


ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ EUSO 2011

Τα ΕΚΦΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία διοργάνωσης Τοπικών Διαγωνισμών για το EUSO 2011.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠ. Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής -χημείας και ασχολήθηκαν με την κατασκευή καρυότυπου.

Περισσότερα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. ΡΑΠΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Οι μαθητές παρατήρησαν προπλάσματα από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και κατασκεύασαν τις δικές τους αφίσες σχετικά με το πεπτικό σύστημα..

Περισσότερα


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΣΠΥΡΟΥ ΧΟΡΤΗ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΕΚΦΕ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΕΣΑ

ΕΡΓ. ΟΔΗΓΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΑΦΙΣΕΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Ιανουάριος 2017
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3
mod_vvisit_counterΧθες1
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα4
mod_vvisit_counterΤην περασμένη εβδομάδα120
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα1261
mod_vvisit_counterΤον περασμένο μήνα4655
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες249902

ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ

Έχουμε 2 επισκέπτες συνδεδεμένους